Biblioteca Universității din Craiova


Home > Evenimente&Activități > Evenimente 2024

EVENIMENTE 2024

16 decembrie 2024

📸Elevii de la Colegiul National DINICU GOLESCU au văzut noile tehnologii dezvoltate de studenții și profesorii de la Facultatea de Stiinte - Universitatea din Craiova. Departamentul de Fizică.

                        

13 decembrie 2024

🎄🍰Goûter de Noël

Ieri, Sala de lectură multisciplinară s-a umplut de cântece, bună dispoziție și delicatese preparate de studenții de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova pentru concertul de Crăciun organizat de Departamentul De Arte Craiova, în colaborare cu Departamentul de Limbi romanice si clasice-Univ. din Craiova și Lectorat de français de Craiova - Association Dimanche.

Felicitări!👏

🎊Sărbători fericite!🎊



10 decembrie 2024

📸Lansarea volumelor „Gânduri despre Constantin Noica și alte eseuri” și „La créativité de la pensée est-européenne: Un panorama de la philosophie roumaine du XXe siècle”, scrise de Ionel Bușe.

Primul volum evocă viața și opera filosofului român Constantin Noica, „un model uman și intelectual încarnat” (Ilona Duță).

Cel de-al doilea volum oferă cititorilor de limbă franceză o perspectivă asupra gânditorilor români ai secolului al XX-lea și reprezintă o continuare, cumva firească, spunea autorul, a celui de-al treilea volum prezentat la acest eveniment, „La vie de l'esprit en Europe centrale et orientale depuis 1945. Dictionnaire encyclopédique” de Chantal Delsol et Joanna Nowicki. Cele două volume oferă o imagine a creativității intelectuale și a identității culturale a Europei Centrale și de Est.

Au vorbit: Cătălin Stănciulescu, Ilona Duță și Petrișor Militaru

Moderator: Georgeta Pădureanu

                                            

29 noiembrie 2024

🧪🔬🕹🔭📚𝗡𝗼𝗮𝗽𝘁𝗲𝗮 𝗖𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 2024 a fost, ca de fiecare dată, o călătorie captivantă în lumea științei, în care vizitatorii au văzut și testat rezultatele cercetărilor dezvoltate in laboratoare de către studenții, masteranzii, doctoranzii și profesorii Universității din Craiova, iar, de la colegele noastre, au aflat informații despre structura și serviciile Bibliotecii UCv, noutățile editoriale și multe altele.

                             

28 noiembrie 2024

📸Scriitorul Patrick Modolo, invitat special la 𝓐𝓽𝓮𝓵𝓲𝓮𝓻𝓾𝓵 𝓭𝓮 𝓼𝓬𝓻𝓲𝓮𝓻𝓮 𝓬𝓻𝓮𝓪𝓽𝓲𝓿𝓪, i-a provocat pe studenți să descopere singuri farmecul inefabil al poeziei, cu jocuri specifice Transprozei și cu exerciții de scriere creativă. La final, le-a promis că toate creațiile lor vor fi publicate în revista La Page blanche.

✨🙏Mulțumim Patrick Modolo, Anaïs de Cazenove, lector la Lectorat de français de Craiova - Association Dimanche, Daniela Dincă, conf. univ. dr. la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, și tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire hibridă.✨

📹video: Geovana Albertina Zoican și Laura Maria Diaconu🙏✨



27 noiembrie 2024

🖋️𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒔𝒄𝒓𝒊𝒆𝒓𝒆 𝒑𝒐𝒆𝒕𝒊𝒄𝒂 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒇𝒓𝒂𝒏𝒄𝒐𝒇𝒐𝒏𝒊 𝒔𝒊 𝒇𝒓𝒂𝒏𝒄𝒐𝒇𝒊𝒍𝒊.

Vă așteptăm mâine, la Sala germană de lectură Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut, ora 17.00, la un atelier moderat de lect. Anaïs de Cazenove, de la Lectorat de français de Craiova - Association Dimanche. Invitat special va fi Patrick Modolo. Profesor la un liceu din Bordeaux, scriitorul publică, din anul 2022, texte poetice în revista "La page blanche".

"Alături de Pierre Lamarque, unul dintre cei trei fondatori ai revistei de la începutul anilor 2000, și alți poeți precum Matthieu Lorin și Air, participă la teoretizarea și difuzarea a ceea ce este pentru el, o formă poetică diferită: Transproza".

https://revistapsyche.ro/2023/01/30/poeme-de-patrick-modolo/

https://www.lapageblanche.com/la-revue

    

20 noiembrie 2024

„Săptămâna Tineretului” la Biblioteca UCv.

Ne-am bucurat și anul acesta de vizita elevilor și cadrelor didactice de la Școala Româno - Britanică.

                   

14 noiembrie 2024

Activități la Bibliotecă

Dna Elena-Luciana Badea, lect. univ. dr. la Facultatea de Stiinte - Universitatea din Craiova și director de proiect la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București (INCDTP)-ICPI, le-a vorbit studenților de la Chemistry Department - University of Craiova, prezenți astăzi în Sala de lectură a Departamentului de Chimie, despre generarea și utilizarea hidrogenului.



13 noiembrie 2024

Astăzi am primit vizita mai multor elevi din Polonia, Turcia și Macedonia de Nord, veniți în cadrul proiectului Erasmus „Ecostem” coordonat de dna prof. Lavinia-Jeni Tanislav și implementat de Liceul Teoretic "Ion Gh. Rosca" Osica de Sus.

              

12 noiembrie 2024

Laudalina Rosa Ponte Medeiros Esteireiro, bibliotecară la Universidade dos Açores, le-a vorbit celor prezenți astăzi în Sala de Lectură Multidisciplinară a Bibliotecii UCv despre Arhipelagul Azore, despre Universitatea acestei regiuni autonome a Portugaliei și despre serviciile Bibliotecii (UAc) din mijlocul Atlanticului.

Dna Ponte Medeiros Esteireiro este invitată, în cadrul programului Erasmus+, la cea de-a 20-a întâlnire anuală „Agricultură durabilă – Agricultura viitorului” organizată de Facultatea de Agronomie - Universitatea din Craiova, în perioada 14-15 noiembrie 2024.

                        

5 noiembrie 2024

Activități la Bibliotecă

Reuniunea națională a liceelor cu secții bilingve francofone – Ateliere, ziua a 2-a



4 noiembrie 2024

Activități la Bibliotecă

Atelierele Secției biligve francofone din România.

Deschiderea reuniunii anuale a secțiilor bilingve francofone avut loc la Colegiul National "Elena Cuza", continuând la Biblioteca UCv cu atelierele susținute de Etienne Millien, jurnalist și director al Association pour l'Education aux Médias, care le-a vorbit celor prezenți despre educația mediatică și informațională, și de Jérôme Damblant, inspector și referent la Académie d’Amiens, care a vorbit despre educația pentru dezvoltare durabilă la disciplinele nonlingvistice.



1 noiembrie 2024

Instantanee de la atelierul "Flipped Classroom & Learning Paths" susținut de prof. Patrick Murphy, de la Nord University, Nesna, Norvegia, invitatul The Department of British, American and German Studies. Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova.

                        

25 octombrie 2024

"Școala Altfel" la Biblioteca UCv

Biblioteca Facultățiilor de Drept și Științe Sociale a fost vizitată astăzi de elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic Henri Coanda Craiova, însoțiți de domnul conf. univ. dr. Robert Bischin, cadru didactic la Facultatea de Drept - Universitatea din Craiova.

Elevilor le-a fost prezentată filiala și, în special, Sala Academician Dr. Ion Dogaru, care deține o colecție valoroasă de carte veche de științe juridice.

              

24 octombrie 2024

Workshop "Dictionaries in the AI Era"

În cadrul parteneriatului dintre Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova. The Department of British, American and German Studies și Liceul Teoretic Henri Coanda Craiova, a avut loc astăzi, la Sala de lectură multidisciplinară, un eveniment în care s-au examinat implicațiile inteligenței artificiale și ale traducerii automate în elaborarea și utilizarea dicționarelor. La eveniment au participat elevi ai clasei a XI-a, coordonați de dna prof. Simona Avram.

Moderatori: dna lect. Fullbright Hope Smith, invitata din partea Departamentului, și prof. Simona Avram.

         

23 octombrie 2024

"Școala Altfel" la Biblioteca UCv

Ieri, elevi de la Liceul Teoretic Henri Coanda Craiova, clasa a XI-a Bilingv, însoțiți de dna dirigintă, prof. Sonia Dobre, și de dna conf. univ. dr. Elena Butoescu de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, au vizitat sălile de lectură din sediul central al Universității. Pe parcurs au descoperit colecțiile de carte din Sala de lectură a Facultății de Litere și din Sala de lectură multidisciplinară și le-a fost prezentată oferta educațională a Universității din Craiova.

Mulțumim pentru vizită și vă așteptăm să deveniți studenții UCv!

             

22 octombrie 2024

Biblioteca Facultăților de Drept și Științe Sociale s-a bucurat astăzi de vizita studenților din anul I de la Facultatea de Științe Sociale, secțiile: Științe Politice și Relații Internaționale și Studii Europene, însoțiți de doamna lect. univ. dr. Alexandra Porumbescu.

Studenților le-a fost prezentată filiala și au fost familiarizați cu biblioteca și cu aranjarea cărților pe rafturi. Totodată, au primit informații despre regulile de funcționare ale bibliotecii, despre permisul de acces în bibliotecă și cum acesta îi ajută să aibă acces la sălile de lectură și să împrumute cărți la domiciliu de la toate filialele Bibliotecii Universității din Craiova. Cei care ne-au vizitat au dorit să-și facă cont la bibliotecă și au completat declarația-angajament pentru eliberarea cardului de acces.

Mulțumim doamnei lect. univ. dr. Alexandra Porumbescu pentru inițiativă, mulțumim studenților pentru vizită!

Sperăm că a fost o experiență plăcută și utilă care îi încurajează să meargă mai des la bibliotecă!

              

11 octombrie 2024

Astăzi, în campusul Mecanică-Științe, a avut loc prezentarea Sălii de lectură a Departamentului de Chimie, din cadrul Facultății de Științe, inaugurată la începutul acestui an universitar.

Dl prof. univ. dr. George Brătulescu le-a vorbit celor prezenți despre dotări, despre colecția de carte și reviste de chimie din sala de lectură, precum și despre importanța și perspectivele domeniului.

Mulțumirile noastre se îndreaptă către toți cei prezenți la acest eveniment și, mai ales, către dna conf. univ. dr. Nicoleta Cioateră, Director al Departamentului de Chimie, care s-a implicat necondiționat în crearea acestei săli.



9 octombrie 2024

Instantanee de la lansarea „Hunia. Monografie istorică, socială și etnografică” de Radu Bucur, Cristina Elena Petrescu, Nicu Zglimbea și Alin Ocneanu.

Dl Radu Bucur, coautor al monografiei satului situat pe malul stâng al Dunării, a fost prezent la lansare și a donat câteva exemplare bibliotecii noastre. Despre carte au mai vorbit dna prof. univ. dr. Cecilia-Mihaela Popescu și dna director al Bibliotecii UCV, prof. univ. dr. habil. Carmen Banța. La eveniment a mai fost prezent dl. Mihai Murărețu, fondator al Oltenia mea, alături de Simona Lazăr.

Mulțumim autorului și tuturor celor prezenți la această întâlnire!

                                  

2 octombrie 2024

Lansarea volumului "Viața imaginilor" de Jean-Jacques Wunenburger, apărut la Editura Aius. Autorul este profesor emerit la Université „Jean Moulin”, Lyon 3 și director al Centrului de Studiu al Imaginarului „Gaston Bachelard” din Dijon.

                        

26 septembrie 2024

O delegatie de la Dutch Water Authorities, însoțită de dna lect. univ. dr. Oana Mititelu Ionus, de la Departamentul de Geografie, Universitatea din Craiova, în vizită la Bibliotecă.

              

30 august 2024

75 de elevi, de la licee din toate județele Olteniei, au venit astăzi în vizită la Biblioteca UCv, în cadrul proiectului Vara Experimentului la Stiinte, Universitatea din Craiova - programul RoSE, ediția 2024.

              

29 august 2024

Ieri, Biblioteca Universității din Craiova a găzduit evenimentul Lectura între înțelegerea lumii și construirea unei cariere de cercetător la care au participat 52 de elevi de la 3 licee din regiunea Olteniei.

Cu această ocazie, cadre didactice ale Universității din Craiova (prof. univ. dr. Carmen Banța, conf. univ. dr. Iulian Petrișor, lect. univ. dr. Mihai Ene), cu experiență în proiecte de cercetare și educație, le-au vorbit celor prezenți despre importanța lecturii în dezvoltarea personală, dar și în cea profesională.

Aceasta este doar una dintre multele activități organizate de UCV în cadrul Proiectului Școala de vară ROSE.

                   

5 august 2024

Astăzi, Asociația Educația este Putere și Asociatia Dialoguri Europene împreună cu Osca Ibiza Damian și alți experți Erasmus+ din Valencia, Spania, au făcut un popas în Biblioteca nostră, la Sala de lectură multidisciplinară.

Mulțumim pentru vizită!

         

18 iulie 2024

Școala de vară ROSE - Facultatea de Științe Sociale.

Elevi de la Liceul de Arte "Marin Sorescu", Craiova Oficial, Liceul Tehnologic "Petrache Poenaru" Balcesti - Valcea, Liceul Tehnologic Turceni, Liceul Traian Vuia Craiova și Liceul Tehnologic Lorin Salagean, în vizită la Biblioteca Facultăţilor de Drept și Științe Sociale, au experimentat pentru o zi cum este viața de student la UCV.

              

15 iulie 2024

Școala de vară pentru elevi ROSE la Biblioteca UCv

Elevi de la Liceul Teoretic "Nicolae Titulescu" Slatina, Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Nicolae" - Rm. Valcea, Liceul de Arte "Marin Sorescu", Craiova Oficial, Liceul de Arte „Constantin Brailoiu”, însoțiți de cadre didactice, au vizitat Biblioteca Facultăților de Drept și Științe Sociale. Dl lect. univ. dr. Mădălin-Savu Ticu și colegele noastre le-au vorbit despre fondul de carte și despre serviciile Bibliotecii UCv.

Mulțumim pentru vizită!

                             

8 iulie 2024

ROSE 2024 la Universitatea din Craiova

În cadrul școlii de vară ROSE, peste 50 de elevi, de la mai multe licee din Oltenia, au făcut o vizită la Bibliotecă. Aceștia au văzut cum arată depozitele de carte și de periodice dintr-o bibliotecă universitară și au aflat care sunt serviciile de care vor beneficia când vor fi studenți.

         

14 iunie 2024

Mindchangers: Regions and youth for Planet and People

Roxana Ştiubei, specialist Social Media şi preşedinta Asociaţiei Media pe bune, le-a vorbit tinerilor despre „Planeta în pericol. Ce poate face generaţia noastră”.

Au fost premiați tinerii care au prezintat idei creative legate de combaterea schimbărilor climatice şi a migraţiei, în cadrul concursului „Act for Change”.

Daniel Botea, preşedintele Asociaţiei Bloggerilor Olteni, a provocat tinerii să participe la un atelier de creaţie pe tema „Dezinfomarea climatică evidenţiată prin meme-uri”.

La finalul evenimentului, a fost organizată o expoziţie cu cele mai importante rezultate ale proiectelor care au obţinut o finanţare în cadrul proiectului finanţat de Comisia Europeană prin programul DEAR (Development Education and Awareness Raising).



13 iunie 2024

Zilele Porților Deschise 2024

Vă așteaptăm să deschideți „poarta către cunoaștere” la standul Bibliotecii UCv, amenajat în holul central al Universității din Craiova, 13-14 iunie.

                   

30 mai 2024

Cu ocazia finalizării Cursului de Biblioteconomie, studenții de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, Limba şi literatura română – Limba şi literatura modernă și Limba şi literatura engleză - Limba şi literatura modernă, anii I și II, au schimbat impresii privind profesia de bibliotecar.

Felicitări, mult succes în continuare și vă așteptăm la Bibliotecă!

              

27 mai 2024

Sala de lectură a Facultății de Litere transformată în sală de curs.

La disciplina Didactica specializării, din cadrul programului de formare psihopedagogică al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic, studenți de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, specializarea Limba și literatura română - O limbă și literatură modernă, anul II, au fost viitori profesori.

Studenții Lia-Cristina Spînu, Elena Făiniși și Constantin-Dănuț Gălan au folosit una dintre metodele activ-participative de predare-învățare și au elaborat și prezentat proiectul „Scaunul autorului”.

              

24 mai 2024

Activități în Bibliotecă.

Cu ocazia celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski”, colega noastră, Maria Lungu, Șef serviciu la serviciul Dezvoltarea și evidența colecțiilor, le-a vorbit celor prezenți în Sala de Lectură Multidisciplinară despre „Alexandru Macedonski, unul dintre cei mai importanţi scriitori români, de numele căruia se leagă modernizarea poeziei naţionale prin racordarea ei la noile curente literare europene" (Ion Munteanu).

Studenții Facultății de Litere, specializarea Limba română - Limbă străină, anul II, au încheiat practica de specialitate în bibliotecă. În urma discuțiilor purtate, studenții au întocmit un Caiet de practică.

                                  

23 mai 2024

Ieri, studenți de la Departamentul de Geografie, Universitatea din Craiova, anul I, au participat la cursul de “Noțiuni introductive în limnologie” în Sala de Lectură Multidisciplinară a Bibliotecii nostre, unde au consultat cărțile de specialitate prezente la raft.

Vă reamintim că sălile de lectură sunt cu acces liber la raft, sunt organizate pe domenii și sunt dotate cu calculatore pentru accesarea diferitelor baze de date științifice și a cărților electronice full-text.

                   

16 mai 2024

Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2024

Dacă vreți să fiți un spectator care înțelege mai mult înainte și după spectacol, veniți la Biblioteca Universității din Craiova.

Colecția Shakespeare Corner vă oferă spre consultare numeroase publicații ale marelui William Shakespeare, titluri despre viața acestuia și critică literară despre monumentala sa operă.

Amintim câteva titluri din colecția de carte veche a Bibliotecii expuse cu această ocazie în Sala de lectură a Facultății de Litere:

-„Contemporains et successeurs de Shakespeare”, A. Mézières. 2-ème éd.. Paris : Charpentier, Libraire-Éditeur, 1864.

-„Shakespeare : Studiu asupra vieții și operelor sale”, James Darmestetter. Craiova : Institutul de Editură Ralian şi Ignat Samitca, 1898.

-„Racine et Shakespeare : Études sur le romantisme”, Paris : [s. n.], 1854.

-„Impressions de théâtre”, Jules Lemaitre. 4-ème éd., Paris : Librairie H. Lecène et H. Oudin, 1889.

-„Shakespeare, ses oeuvres et ses critiques”, A. Mézières. 7-ème éd. Paris : Librairie Hachette et C-ie, 1905

-„Shakespeare”, Haig Acterian. Bucureşti : Fundaţia pentru Literatură şi Artă, 1938.

-„Povestiri după Shakespeare”, Charles Lamb, Mary Lamb. București : Editura Naţională Gh. Mecu, 1943.

-„The Merry Wives of Windsor : 1602”, W. Shakespeare. London : Sidgwick & Jackson; The Shakespeare Association, 1939.

-„As You Like It”, William Shakespeare. Edited by G. B. Harrison. London : Longman, 1937.



                                       

14 mai 2024

Lansare de cărți în cadrul proiectului "Scriitori la Universitate"

Alexandru Ovidiu Vintilă. Magicul circumstanțial (Editura Junimea) și Iglu (Editura Eikon)

Invitat: Criticul literar Petrișor Militaru

Moderator: Lect. univ. dr. Mihai Ene



14 mai 2024

Atelier de scriere creativă pentru studenți

Invitat: Lect. univ. dr. Gabriel Nedelea

Moderator: drd Andreea Bușe



24 aprilie 2024


Detalii

Instantanee de la diversele activități ce au avut loc aseară și astăzi în Bibliotecă.

Atelierul „Resurse digitale pentru studierea limbii române”, susținut de cercetător principal I dr. Elena Isabelle Tamba, de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iaşi.

„Școala verde” cu elevii clasei a VI-a C, însoțiți de dna prof. Alina Damian, de la Liceul Teoretic Tudor Arghezi Craiova.

                                       

24 aprilie 2024

Colega noastră, dna Georgeta Pădureanu, Șef serviciu la „Catalogarea, clasificarea, indexarea publicaţiilor şi organizarea cataloagelor”, le-a vorbit celor prezenți astăzi la atelierul interactiv „Resurse electronice accesibile în cadrul Universității din Craiova” despre catalogul online al Bibliotecii și publicațiile în format digital accesibile din contul de utilizator, despre bazele de date științifice - reviste și articole ANELIS PLUS, despre cărțile electronice full-text și alte resurse electronice accesibile din campusul universitar și #deacasă.

Mulțumim conf. univ. dr. Alexandrina Bădescu, prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și Părintelui Dr. Sorin-Grigore Vulcănescu, colegul nostru de la Biblioteca Facultății de Teologie pentru prezență, precum și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect cultural comun aflat la a doua serie de evenimente, după cele organizate în anul 2023.

Atelierul „Resurse electronice accesibile în cadrul Universității din Craiova”, desfășurat în colaborare cu Facultatea de Teologie

                                  

23 aprilie 2024



Un Acum, clădit pe ieri

Ziua bibliotecarului - Ziua Internațională a Cărților și a Drepturilor de Autor la Biblioteca UCv.

                                                      

22 aprilie 2024



Imagini de la vernisajul expoziţiei de carte şi icoană cu tematică pascală „Învierea Domnului ‒ Calea spre Lumină” ce a avut loc astăzi la Muzeul „Sfântul Nicodim de la Tismana” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Celor prezenți le-a fost prezentat și laboratorul de Restaurare din cadrul aceleași facultăți, iar experții restauratori au oferit informații prețioase privind activitățile specifice procesului de restaurare-conservare.

La vernisajul expoziţiei au luat parte Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Pr. conf. univ. dr. Ivan Adrian, decanul instituţiei gazdă şi dna prof. univ. dr. Carmen Banţa, Directorul Bibliotecii Universităţii.

                                                           

23 aprilie 2024

Eduspace - Craiova

                                            

22 aprilie 2024

Astăzi, in cadrul vizitei elevilor de la Liceul Teoretic Petre Pandrea la Facultatea de Științe Sociale - specializările Istorie și Științe politice, aceștia au făcut un popas și la Biblioteca UCv. Colegele noastre i-au introdus în lumea cărților, prezentându-le câteva titluri din fondul de carte veche, precum și serviciile oferite de Bibliotecă.

Transmitem mulțumiri cadrelor didactice care au coordonat acest eveniment.

                        

LANSARE DE CARTE

Vineri, 19.04.2024, ora 14.00, la Sala de Lectură Multidisciplinară a Bibliotecii UCV (Sala 277), în cadrul proiectului "Scriitori la Universitate", are loc un eveniment dedicat scriitorilor contemporani. Cu această ocazie se vor lansa volumele "Noriîncotro" și "Prea bătrân pentru-Apollinaire, prea tânăr pentru Napoli", autor Adrian Bodnaru. La eveniment participă și criticul literar Petrișor Militaru.

Moderator: Lect. univ. dr. Mihai Ene



                                            

19 aprilie 2024

În cadrul programului național dedicat educației pentru protejarea mediului și prevenirea schimbărilor climatice “Săptămâna verde”, Biblioteca UCV a primit astăzi vizita elevilor Școlii Gimnaziale nr. 119 din București, clasa a VI-a, care au fost însoțiți de dna lect. univ. dr. Ancuța Sandu, cadru didactic al Departamentului de Arte – Facultatea de Litere – UCV și dna prof. de limba engleză Elena Mihăilă.

                                                           

LANSARE DE CARTE

Miercuri, 17.04.2024, ora 14.00, la Sala de Lectură Multidisciplinară a Bibliotecii UCV (Sala 277), are loc lansarea volumului "Cu catrenul printre scriitori", autor Ion Iancu. Alături de autor vor participa: Prof. univ. dr. Nicu Panea și Lect. univ. dr. Ilona Duță.

Moderator: Bibliotecar dr. Maria Lungu



                                                 

15 aprilie 2024

Imagini de la întâlnirea organizată astăzi în Sala de Lectură Multidisciplinară a Bibliotecii UCv, în cadrul proiectului ROSE (Romania Secondary Education Project), cu studenții de la Facultatea De Inginerie, sub coordonarea cadrelor didactice Gabriela Beatrice Coteț, Universitatea POLITEHNICA din București și Anca Petrișor, Universitatea din Craiova.

                   

CONFERINȚĂ

Miercuri, 10 aprilie 2024, ora 17.00, la Sala Multidisciplinară a Bibliotecii UCV (sala 277), are loc conferința publică "De ce spunem bancuri", susținută de Cristi Nedelcu, doctor în filologie. Conferința pornește de la volumul "Semiotica bancului", autor Cristi Nedelcu.

Moderator: Prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu



Ieri, la ora legendarului ceai de după-amiază, scriitorul si publicistul Cristi Nedelcu le-a vorbit celor prezenți în Sala de lectură multidisciplinară a Bibliotecii UCv depre bancuri, cum și de ce au apărut.

Conferința a avut ca punct de pornire teza sa de doctorat „Semiotica bancului”, teză care „încearcă să stabilească bazele teoretice ale unei analize a bancurilor. În mod concret, pentru a constitui o semiotică a bancului, am abordat toate cele trei secțiuni care o alcătuiesc – sintaxa, semantica și pragmatica. În același timp, am propus o taxinomie (clasificare) pe care am încercat să o fac exhaustivă ”, spunea autorul într-un interviu acordat revistei „Ficțiunea”.

La final, scriitorul a oferit autografe.

Mulțumim autorului, doamnei prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu și tuturor celor care au participat la acest eveniment.

                                                                     

LANSARE DE CARTE

Vineri, 05.04.2024, ora 14.00, la Sala de Lectură Multidisciplinară a Bibliotecii UCV, în cadrul proiectului "Scriitori la Universitate", are loc un eveniment dedicat scriitorilor contemporani. Cu această ocazie se va lansa volumul "În căutarea nefericirii", autor Ioana Drăgan, scriitor şi jurnalist, doctor în științe filologice, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Moderator: Lect. univ. dr. Mihai Ene



                                  

21 MARTIE 2024 - Ziua Internațională a Poeziei

Sala Germană de Lectură din cadrul Bibliotecii Universității din Craiova a organizat o expoziție de cărți și materiale multimedia.



                             

27 februarie 2024

Imagini de la întâlnirea cu scriitorul Savu Popa.

Pe parcursul întâlnirii, poetul a vorbit despre „poezia care vindecă rănile rațiunii” (Novalis), despre "prezență” în actul creației și despre procesul creator, a propus un exercițiu de scriere creativă și a recitat din volumele sale de poezii „O cameră fără prize” și ”De-a v-ați ascunselea cu poezia”.

Mulțumirile noastre se îndreaptă către toți cei prezenți la această întâlnire și, mai ales, către dl Savu Popa și către drd Andreea Bușe, precum și către conf. univ. dr. Elena Butoescu, lect. univ. dr. Ariana Bălașa, lect. univ. Dr. Ilona Duță, lect. univ. dr. Georgiana Leotescu.

                                                 

25 februarie 2024

Literatură și vocație

Vă așteptăm mâine, 27 februarie 2024, ora 10.00, la Universitatea din Craiova, sediul central, Str. Al. I. Cuza, nr. 13, Biblioteca UCv, etajul 1, sala 368 (Sala de lectură a Facultății de Litere), la o întâlnire exclusivă cu scriitorul Savu Popa.

În cadrul evenimentului „Literatură și vocație”, scriitorul va face destăinuiri literare din culisele procesului de scriere, dar și secrete ale lecturii.

Evenimentul se va încheia cu un atelier de scriere creativă.



22 februarie 2024

Astăzi, Biblioteca Universității din Craiova a fost gazda unui workshop despre rolul realității virtuale (VR) în procesul de e-learning, în cadrul Proiectului transnațional Erasmus+ „Virtual Reality for Digital Learning" coordonat din partea UCV de către dna lect. univ. dr. Mihaela Tinca Udriștioiu.

Evenimentul a inclus atelierul de lucru „O experiență imersivă cu scenarii VR".

La acest workshop au participat cadre didactice din Portugalia, Bulgaria, Suedia, precum și profesori și studenți ai Departamentului de Fizică - Universitatea din Craiova.

Proiectul „VR4Learning” își propune „să crească cunoștințele și gradul de conștientizare în domeniile mediului, tranziției ecologice și sustenabilității în rândul diverselor grupuri de studenți și tineri din diverse industrii, cu accent pe „a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

                        

▲Top