Biblioteca Universității din Craiova


Home > Evenimente&Activități > Evenimente 2023

EVENIMENTE 2023

20 decembrie 2023

Ieri, 19 decembrie 2023, Sala Germană de Lectură din cadrul Bibliotecii Universității din Craiova (Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut) a fost gazda unui eveniment “Weihnachtslieder” (Colinde de Crăciun) realizat în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială "Mircea Eliade" Pitești.

În cadrul acestei vizite, elevilor le-au fost prezentate serviciile oferite de Sala Germană de Lectură, colecțiile de publicații tipărite, reviste, precum și de materiale multimedia. De asemenea, colegul nostru Eugen Cerăceanu le-a vorbit invitaților și despre obiceiurile de Crăciun din Germania.

Elevii clasei a VIII-a B au susținut un program de colinde în limba germană: “O Tannenbaum”, “Lasst uns froh und munter sein”, “Eine muh, cine mah”.

Elevii clasei a VI-a A au recitat poezii în limba germană: “Schneemann”, “A, a, a, der Winter ist da”, “Es war cine Mutter”.

Totodată, elevii au avut ocazia de a viziona o expoziție de cărți și materiale multimedia în limba germană despre sărbătorile de Crăciun.

                                            

13 decembrie 2023

Imagini de la lansarea cărții „10 elegii” de Nicolae Tzone.

                                                 

7 decembrie 2023

Astăzi, Biblioteca Universității din Craiova a fost gazda lansării cărții domnului Ioan Lascu, apărută la Fundația - Editura Scrisul Românesc din Craiova.

Cartea "Creație și valoare. Curente, scriitori, cărți" este "în primul rând o carte de recuperare a materialelor istorice și critice tipărite în câteva periodice: "Scrisul Românesc", "Convorbiri literare", "Argeș" (Ioan Lascu).

                                       

28 noiembrie 2023

Imagini de la atelierul care a avut loc astăzi în Sala de lectură multidisciplinară.

Mulțumim Andrei Alexandru Furtuna-Cola, elev la Colegiul National "Elena Cuza", membru al echipei de robotică RaSky Robotics, pentru călătoria fascinantă în lumea jocurilor logice!

                             

27 noiembrie 2023

Noi suntem UCV

Universitatea din Craiova a organizat, în perioada 24-25 noiembrie 2023, evenimentul „Noi suntem UCV”, eveniment „născut din dorința de a mulțumi tuturor studenților noștri, dar și cadrelor didactice și administrației pentru implicare și dezvoltare” (prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu).

La acest eveniment, care s-a adresat întregii comunități craiovene, Biblioteca Universităţii din Craiova a participat cu o expoziție de carte și cu materiale informative privind istoricul, colecțiile și servciile sale.

         

22 noiembrie 2023

„Rolul traducătorului în societatea contemporană” a fost tema dezbaterii care a avut loc astăzi în Sala de lectură multidisciplinară a Bibliotecii UCv. La discuția moderată de conf. univ. dr. Claudia Pisoschi, director al The Department of British, American and German Studies, a fost invitat prof. Hristo Boev, de la Universitatea „Konstantin Preslavsky” din Șumen, Bulgaria.

                                            

19 noiembrie 2023

„Săptămâna Tineretului” la Biblioteca UCv.

Vineri, elevi de la Școala Româno - Britanică (clasa I), însoțiți de cadre didactice, au descoperit câteva dintre filialele bibliotecii nostre (Sala de lectură a Facultății de Litere, Shakespeare Corner, Sala de Lectură Multidisplinară și Biblioteca Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor).

                                            

17 noiembrie 2023

Instantanee de la Conferința Națională "Elitele și mecanismele puterii" (sec. XIV-XX) organizată la Sala de lectură multidisciplinară a Bibliotecii UCv.

La acest eveniment, ajuns la ediția a 5-a și organizat anual de Facultatea de Științe Sociale, au participat cu comunicări reputați specialiști din mediul universitar și academic.

                                            

10 noiembrie 2023

Astăzi a avut loc la Sala de lectură multidisciplinară susținerea publică a tezei de doctorat "Femeile romane. Personaje ale marilor clasici latini", teză elaborată de dna Mariana Lăpădat (Ene) în vederea obținerii titlului științific de doctor în domeniul Istorie și coordonată de dna prof. univ. dr. Strechie Mădălina.

Teza poate fi consultată la Sala de lectură a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

                                  

9 noiembrie 2023

#ȘcoalaAltfel la Bibliotecă.

Astăzi, Biblioteca a fost gazda unui atelier interactiv organizat de către ASKS Academy (Academy of Science Knowledge and Skills), la care au participat elevi de la Școala Gimnazială "Gheorghe Țițeica" Craiova, însoțiți de dna prof. Carmen Banu.

Voluntarii de la diferite facultăți din cadrul Universității din Craiova au prezentat câteva experimente și i-au provocat pe elevi să participe activ la unele dintre ele și să interacționeze cu roboții cu inteligență artificială.

                                       

1 noiembrie 2023

Câteva instantanee de la atelierul de scriere creativă "How creative is creative writing?", susţinut de dna conf. univ. dr. Elena Butoescu, la Biblioteca UCv.

Astăzi a avut loc primul atelier dintr-o serie de întâlniri pe același subiect, dar de fiecare dată cu teme și provocări noi.

Următoarul atelier va avea loc săptămâna viitoare și va fi susținut de dra Andreea Bușe de la Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera - Universitatea din Craiova.

                                  

25 octombrie 2023

„The Great Gatsby” la Biblioteca Universităţii din Craiova

Prof. de lb. engleză Avram Simona Ancuța și Ploae Liviu, de la Liceul Teoretic Henri Coanda Craiova și conf. univ. dr. Claudia Pisoschi, conf. univ. dr. Ana Maria Herzal și lect. univ. dr. Georgiana Dilă de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova au organizat ieri, în cadrul Sălii de Lectură Multidisciplinare a Bibliotecii UCv, un atelier de lucru în vederea pregătirii elevilor de clasa a 8-a pentru susținerea examenelor bilingve.

                             

24 octombrie 2023

În cadrul programului „Săptămâna Altfel", Biblioteca a fost vizitată de elevi de la Liceul Teoretic Henri Coanda Craiova, clasa a X-a. Aceștia au fost însoțiți de dna profesoară Diana Țecu (prof. de limba engleză) și de dna lect. univ. dr. Elena Butoescu, cadru didactic la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova.

În timpul vizitei, elevilor li s-a vorbit despre istoria înființării Bibliotecii, le-au fost prezentate serviciile și facilitățile de care pot beneficia în momentul de față (de exemplu, au acces gratuit la Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut - Sala Germană de Lectură), iar doamnele profesoare le-au vorbit despre importanța cunoașterii limbilor străine în dezvoltarea lor profesională ulterioară și în viața de zi cu zi.

                        

23 octombrie 2023

Ieri, elevi de la Liceul Teoretic Henri Coanda Craiova (clasele a IX-a și a X-a) au vizitat Biblioteca (Sala de Lectură Multidisciplinară, sala de lectură a Facultății de Litere și Shakespeare Corner), precum și Lectoratele de Limbă Engleză și Franceză. Pe parcursul vizitei li s-au prezentat serviciile și facilitățile Bibliotecii UCv, precum și oportunitățile oferite de Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova.

                   

17 octombrie 2023

Imagini de la evenimentul „La Rentrée Francophone à l’Université de Craiova” organizat de Facultatea de Litere, Centrul de Reuşită Universitară (CRU) al UCv și Lectoratul Francez, în parteneriat cu Biblioteca Universității din Craiova.

                                                 

9 octombrie 2023

Imagini de la lansarea volumului de poezie „Dies irae” al poetei și traducătoarei de poezie, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Denisa Crăciun.

                                                      

13 iulie 2023

Elevi (cls. a IX-a) ai liceelor din regiunea Oltenia au vizitat, în cadrul proiectelor ROSE desfășurate la Facultatea de Științe Sociale și Facultatea de Horticultură, sălile de lectură ale Bibliotecii Universității din Craiova, sediul Rectorat, descoperind spațiile de studiu, precum și publicațiile disponibile, din diverse domenii de interes.

Îi mulțumim d-nei lect. univ.dr. Alexandra Porumbescu pentru această inițiativă!

                        

13 iulie 2023

Săptămâna aceasta, Biblioteca Universității din Craiova a fost vizitată de studenți, sosiți prin programul Erasmus, din cadrul Universității „St. Cyril and St. Methodius" din Veliko Tarnovo, Bulgaria (anii II și IV).

Cu această ocazie, tinerilor le-au fost prezentate activitățile biblioteconomice desfășurate în cadrul Bibliotecii Universității din Craiova, precum și serviciile oferite utilizatorilor.

Aceștia au vizitat mai multe filiale ale Bibliotecii, Sala de Lectură Multidisciplinară, Sala de Lectură a FEAA, Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut (Sala Germană de Lectură), Centrul de împrumut al Bibliotecii Facultății de Litere, Biblioteca Facultăților de Drept și Științe Sociale și Biblioteca Facultății de Mecanică.

                        

14 iunie 2023

Ziua Porților Deschise la Universitatea din Craiova.

Alături de standurile de prezentare pe care fiecare facultate le-a amenajat, unde viitorii studenți vor putea obține informații despre admitere, locuri disponibile, probe și discipline studiate, Biblioteca Universităţii din Craiova vă așteaptă să deschideți „Poarta către cunoaștere” prin intermediul cărților.

Puteți să descoperiți oferta educațională pentru anul universitar 2023-2024 și serviciile pe care Biblioteca le pune la dispoziția utilizatorilor săi astăzi, până la ora 16:00, în holul central al Universității din Craiova.

                                  

31 mai 2023

Vizita elevilor de la Liceul Teoretic Petre Pandrea, (clasele a XI-a și a XII-a), însoțiți de cadre didactice de la Facultatea de Științe Sociale în Bibliotecă, la Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut, Sala de lectură a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor și Multidisciplinary Reading Room.

                   

29 mai 2023

Lansare de carte la Bibliotecă - Multidisciplinary Reading Room

Astăzi a avut loc lansarea volumului de poezie al Ruxandrei Cesereanu „O sută şi una de poezii”.

Antologarea poeziilor, selecția reperelor critice, prefața și postfața au fost realizate de cei doi invitați prezenți la lansare, Giovanni Magliocco și Ilona Duță.

Moderator - prof. unv. dr. Petrișor Militaru.

                        

24 mai 2023

Ziua Culturii Bulgare și a Scrierii Slave la Biblioteca Universităţii din Craiova.

Astăzi, 24 mai, bulgarii îi sărbătoresc pe Sfinţii Apostoli Chiril şi Metodiu, întemeietorii alfabetului chirilic, precum și Ziua Alfabetului, Educației și Culturii Bulgare și a Literaturii Slave.

Cu această ocazie, Biblioteca a găzduit în Multidisciplinary Reading Room evenimentul „24 mai - Ziua Culturii Bulgare și a Scrierii Slave. Ziua limbii bulgare în România” organizat de Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, Departamentul de Limbi Romanice și Clasice. În deschidere, dna lector de limba bulgară, conf. univ. dr. Miroslava Vatova, a subliniat legătura dintre România și Bulgaria de-a lungul timplului.

Participanții au asistat la un program muzical pregătit de dna dr. Elena Marinova și susținut de câțiva elevi. Aceștia au interpretat mai multe piese muzicale clasice și din folclorul burgar. Astfel, Dragoș Rezeanu a cântat o melodie religioasă din folclorul bulgar, Radu Preda și Efrem Ungureanu au intepretat la orga electronică „Menuet în Sol major și Preludiu în Do major” de J. S. Bach și „Menuet în Sol major”, iar Sofia Cristiana Lădaru Rocșoreanu a executat un fragment din „Rondo alla turca” de Mozart.

Corul "Detelina", format din studente ale Departamentului Arte și Media, a interperetat câteva melodii din folclorul bulgar.

Studente ale Facultății de Litere, specializarea Română - Engleză, Română - Franceză, Traducere și Interpretare au prezentat un istoric al alfabetului chirilic bulgar și au recitat poezii în limba bulgară.

Le mulțumim dnei conf. univ. dr. Dana Dincă, precum și dnei lector univ. dr. Camelia Manolescu pentru organizare și implicare.

                                                                                                   

4 mai 2023

În data de 3 mai, la Sala Multidisciplinară (Multidisciplinary Reading Room), studenții anului I de la Departamentul de Geografie (Specializările Geografie și Geografia Turismului) au participat la cursul cu titlul „Noțiuni de limnologie în literatura de specialitate” susținut de conf. univ. dr. Mititelu Ionuș Oana.

Activitatea a fost concepută ca o noutate în activitatea de predare-învățare, urmărindu-se dobândirea de noi cunoștințe de specialitate cu ajutorul cărților. Cu această ocazie, studenții au consultat cărțile din bibliografía cursului, au descoperit multe informații utile pregătirii lor academice și au comparat diverse studii de limnologie.

Participanții s-au familiarizat cu metodele de căutare a titlurilor și a materialelor multimedia în catalogul online al Bibliotecii prin folosirea eficientă a contului de cititor.

Biblioteca așteaptă noi provocări din partea cadrelor didactice prin care, împreună, să aducă lumea cărților mai aproape de studenți.

Vă asigurăm de tot sprijinul necesar desfășurării unor astfel de activități de promovare a studiului în bibliotecă!

                        

26 aprilie 2023

#SăptămânaVerde

Astăzi, în cadrul proiectului „Orientare profesională”, organizat de Liceul Tehnologic "Constantin Brancusi" Craiova în parteneriat cu Facultatea de Drept - Universitatea din Craiova și Biblioteca Facultăților de Drept și Științe Sociale, elevii claselor a 11-a și a 12-a au vizitat campusul, biblioteca și sediul facultății.

Pe parcursul vizitei, dl lect. univ. dr. Ticu Mădălin-Savu a vorbit despre oportunitățile oferite de Facultatea de Drept, despre programele și proiectele derulate de facultate, programele de mobilități de studiu în cadrul Erasmus+, voluntariat, burse studențești, workshop-uri și evenimente de pe parcursul studenției, precum și despre facilitățile și serviciile pentru studenți din campusul Universității din Craiova

Colega noastră, Voinea Gabriela, a vorbit despre importanța bibliotecii în furnizarea informaților de calitate și despre spațiile de învățare, colecțiile și serviciile variate puse la dispoziția utilizatorilor săi de Biblioteca Universităţii din Craiova.

                                       

26 aprilie 2023

#ȘcoalaAltfel

Vizita elevilor clasei a 5-a, de la Scoala Gimnaziala Sf.Gheorghe Craiova, însoțiți de doamna profesoară Eugenia Pitiș, la Biblioteca Facultăților de Drept și Științe Sociale.

Biblioteca celor două facultăți deține un fond valoros de carte românească şi străină (drept, filosofie, logică, etică, sociologie, psihologie, politică, administraţie, comerţ exterior, istorie, arheologie), precum şi publicaţii periodice.

Adresa: Str. Calea Bucureşti, nr. 107D, campus Mecanică.

                   

25 aprilie 2023

Astăzi în Bibliotecă.

În cadrul Turului ghidat al Bibliotecii, elevii clasei a 2-a, de la Scoala Gimnaziala ”Traian” Craiova, au avut parte de mai multe surprize:

au participat la reprezentațiile de dans ale roboțelului NAO.

au luat parte la realizarea a unor experimente chimice, sub supravegherea Alinei Ciomîrtan, studentă la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova.

au învățat să manevreze un "altfel" de robot, sub forma unui tanc echipat cu 7 motorașe, cameră video și Wi-Fi.

au văzut diferențele dintre un glob iluminat și un bec clasic, precum și efectele curentului electric, sub îndrumarea lui Kocis-Braica Ionuț, student la Facultatea De Inginerie Electrica.

Cei doi studenți îndrumători sunt reprezentanți ai ASKS Academy.

În seria evenimentelor #SăptămânaVerde, elevii clasei a 7-a, de la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, au explorat lumea cărților, au învățat cum se pot orienta în noianul de materiale și informații dintr-o bibliotecă și au vizitat Universitatea din Craiova.

                                                                

21 aprilie 2023

Câteva imagini de la expoziția de carte de specialitate organizată astăzi de Biblioteca Departamentului de Arte și Media cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea clădirii actuale a Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova, edificiu construit după planurile arhitectului Alexandru Iotzu.

Dacă vă interesează să aflați mai multe informații despre artele vizuale și/sau despre artele spectacolului, le veți găsi pe str. Libertăţii, nr. 13, complex Agronomie, Biblioteca Departamentului de Arte și Media, unde vă punem la dispoziție o gamă variată de publicații românești și străine, în diferite formate (cărți, albume, partituri, periodice, CD/DVD-uri și multe altele).

                        

7 aprilie 2023

La workshopul de ieri, organizat în Sala de lectură multidisciplinară, dl ing. Dincă Ștefăniță-Cristian, masterand la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova, a vorbit celor prezenți despre impactul digitalizării asupra vieții de zi cu zi, asupra economiei și afacerilor, despre oportunitățile pe care tehnologia digitală le oferă, dar și despre importanța dezvoltării competențelor digitale în lumea post-pandemică, în care digitalizarea și automatizarea sunt accelerate.

În sprijinul beneficiilor pe care folosirea acestei tehnologii le aduce, dl inginer a prezentat studenților o pereche de ochelari inteligenți AR (ochelari cu realitate augmentată), iar aceștia s-au jucat cu imaginile digitale, adăugându-le în realitatea din jurul lor.

Tot în cadrul acestui eveniment, dna Dana Neagoe, de la Biblioteca Judeteana Alexandru & Aristia Aman Craiova, Departamentul de Periodice, a vorbit despre constituirea și dezvoltarea bibliotecii digitale, ce are ca scop prezervarea documentelor originale. Prin digitizarea colecțiilor de carte veche și a publicațiilor periodice regionale, accesul utilizatorilor la colecții este ușurat, putând fi atât local, cât și la distanță.

                        

6 aprilie 2023

“Omul poartă în sine Învierea, piatră unghiulară care angajează în Adevăr tot spiritul uman” a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei ieri, 5 aprilie, la conferinţa "Învierea Domnului în preocuparea omului de astăzi. Retrospective şi actualitate".

În deschiderea acestui eveniment, la care au luat parte preoți, cadre didactice, bibliotecari și studenţi ai Universității din Craiova, a vorbit Pr. Dr. Sorin-Grigore Vulcănescu, bibliotecar şi cadru didactic asociat al Facultăţii de Teologie din Craiova."

Sursa: Mitropolia Olteniei.

                        

6 aprilie 2023

#SăptămânaVerde la Bibliotecă.

Astăzi, de la 13.30, la Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut, elevi de la Colegiul National "Elena Cuza" vor vedea o expoziție de carte, materiale multimedia și un film documentar despre schimbările climatice și protecția mediului înconjurător, iar de la ora 14.00, la Cercul Dezbaterilor, vor discuta cu studenții din anul I, de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, pe tema “Ce facem pentru o lume mai ”verde”?".

         

4 aprilie 2023

Vă așteptăm joi, ora 12.00, la Sala de Lectură Multisiciplinară, la cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului cultural organizat în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Primul eveniment va avea loc mâine, la Centrul Renaşterea, de la ora 16.

    

31 martie 2023

Lansarea cărții „O cercetare asupra poeziei românești neomoderniste”

Autor: lect. univ. dr. Gabriel Nedelea

Invitat: prof. univ. dr. Nicu Panea

Moderatoare: Maria Lungu



30 martie 2023

Imagini de la activitățile care au avut loc astăzi în Bibliotecă.

#ȘcoalaAstfel la Bibliotecă cu elevi de la Colegiul Național "Unirea" Turnu Măgurele. Departamentele de Geografie și de Fizică de la Facultatea de Stiinte - Universitatea din Craiova, departamentul Biologie de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură și departamentele de Mecatronică și Robotică de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova și-au prezentat oferta educațională, laboratoarele și realizările.

Lansarea cărții dnei prof. Ilona Duță „Travaliu creator, schizoidie, himeră în literatura română. De la Mircea Cărtărescu la Mihai Eminescu”, o carte a traumei creatorului, o cazuistică literară care analizează literatura română dinspre prezent spre trecut. La acest eveniment literar a fost invitat dl prof. Gabriel Nedelea, iar moderatoare a fost colega noastră, dna Maria Lungu.

La ultimul eveniment, dar nu cel din urmă, #ȘcoalaAltfel la Bibliotecă, s-a dezbătut tema „Școala azi!” de către elevi de la Școala Gimnazială "Nicolae Bălcescu" Craiova și studenții anului I, de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, specializarea Comunicare și Relații Publice.

Toate materialele au fost realizate de Serviciul Informatizare şi diseminarea informaţiei, Biblioteca Universităţii din Craiova.

Mulțumim tuturor pentru implicare și participare!

                                                                

29 martie 2023

Astăzi inițiem Cercul dezbaterilor, la Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut, ora 14.00, care are ca scop principal dezvoltarea competențelor de comunicare în rândul tinerilor. În cadrul acestei prime întâlniri, tema abordată va fi „Școala azi!”. Vor participa la dezbatere elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Craiova (care vin la Bibliotecă cu ocazia programului #ȘcoalaAltfel) și studenții anului I, de la Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, specializarea Comunicare și Relații Publice, care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca Universităţii din Craiova.

              

23 martie 2023

La evenimentul organizat cu ocazia Zilelor Francofoniei de Lectorat de français de Craiova - Association Dimanche, Centrul de Reușită Universitară și Departamentul de limbi romanice și clasice - Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova, în cadrul Sălii multidisciplinare a Bibliotecii UCV, cei prezenți au răsfoit cărți în limba franceză, au ascultat frangmente din literatura franceză și francofonă și au savurat deserturi franțuzești.

Cei 4 câștigători, dintre cei 15 participanți la concursul de lectură, au primit, pe lângă premiile oferite de organizatori, și o carte în limba franceză din partea Bibliotecii, ca un îndemn de a continua pe drumul spre cunoaștere prin intermediul cărților.

Mulțumim tuturor pentru implicare, susținere și participare!

                                  

22 martie 2023

La expoziția de carte în limba germană organizată ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, la Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut, vizitatorii s-au bucurat de poeziile lui Friedrich Schiller, Richard Wagner, Theodor Fontane, Peter Huchel, Oskar Loerke și mulți alții, iar la plecare au primit un „papirus” cu una dintre comorile poeziei românești, „La steaua" lui Mihai Eminescu, tradusă în limbi de circulație internațională (engleză, germană, spaniolă). La eveniment au fost prezenți și studenți ai Facultății de Litere, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II, care-și desfășură stagiul de practică profesională în cadrul Biblioteca Universităţii din Craiova.

                                       

13 martie 2023

Săptămâna trecută, elevii Școlii Gimnaziale "Mihai Eminescu" din Craiova, pe parcursul vizitei făcute în Bibliotecă, au aflat informații interesante despre cultura și civilizația germană și au fost impresionați de cea mai mare carte ilustrată pentru copii existentă în colecțiile Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut, iar în sala de lectură a Facultății de Geografie au răsfoit atlase și cărți despre geografia țării noastre și a lumii.

                        

6 martie 2023

#ȘcoalaAltfel la Bibliotecă s-a încheiat cu vizitele elevilor Colegiului Național "Carol I", clasa a 8-a, și ai Școlii Gimnaziale din Murgași. Aceștia au vizionat diverse materiale despre viața și opera lui Ion Creangă (pe 1 martie s-au împlinit 186 ani de la nașterea scriitorului), l-au cunoscut pe roboțelul Nao, au participat la un atelier de televiziune, experimentând pentru prima dată postura de reporter TV și, nu în ultimul rând, au participat la o masă rotundă, cu tema "Simbolurile primăverii", în cadrul Universität Craiova Deutscher Lesesaal Partner Goethe-Institut. Cu această ocazie, elevii au aflat despre serviciile și colecțiile Sălii Germane de Lectură, precum și despre biblioteca digitală Onleihe.

Mulțumim tuturor pentru participare și colaborare și vă mai așteptăm la Biblioteca Universităţii din Craiova!

                                            

1 martie 2023

“SĂPTĂMÂNA ALTFEL” LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

Zeci de elevi de gimnaziu au luat astăzi contact cu mediul academic. În “Săptămâna altfel” au participat la mai multe activități la biblioteca Universității din Craiova, au vizitat laboratoarele Facultății de Fizică și au făcut cunoștință cu unul dintre roboții la care lucrează studenții Facultății de Automatică.

https://tvr-craiova.ro/.../saptamana-altfel-la.../



28 februarie 2023

Imagini #ȘcoalaAltfel la Bibliotecă.

Expoziție de carte și prezentare video cu ocazia zilelor Marin Sorescu (87 de ani de la nașterea scriitorului).

Interacțiune cu roboțelul Nao. Activitatea masteranzilor Carmina Matei, Ștefăniță Dincă de la Mecatronica si Robotica / Universitatea din Craiova.

Voluntariatul și importanța sa în viața tinerilor. Andreea Brăguță a vorbit despre acțiunile de voluntariat alături de Conventia Organizatiilor Studentesti UCV.

Importanța optometriei in viata de zi cu zi. Conf. univ. dr. Iulian Petrișor și dna asist. univ. dr. Alina-Maria Păuna de la Departamentul de Fizică au vorbit despre această specializare și i-au invitat pe elevi să viziteze câteva laboratoare ale departamentului.

Invitați au fost elevi și profesori de la Colegiul Național Pedagogic "Ștefan Velovan" Craiova.

                                            

28 februarie 2023

40 de elevi de la Colegiul Național “Ștefan Velovan”au vizitat, astăzi, Biblioteca Universității din Craiova. Liceenii au vizionat prezentările realizate de bibliotecari și au făcut cunoștință cu Nao, robotul umanoid programat de studenții Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică.



15 februarie 2023

#ZiuaNaționalăaLecturii

Din anul 2022 celebrăm oficial Ziua Națională a Lecturii în România. Data de 15 februarie nu a fost aleasă întâmplător, această zi fiind legată de nașterea a două personalități de seamă ale culturii românești, Titu Maiorescu (1840-1917) şi Spiru Haret (1851-1912). Membri marcanți ai Academiei Române, aceștia au jucat un rol esențial în dezvoltarea învățământului din țara noastră.

Cu acest prilej, Biblioteca Universității din Craiova fost gazda unui „popas literar” la care au participat elevi din județul Dolj. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu profesorii de la Colegiul Național “Frații Buzești”, de la Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Școala Gimnazială „Anton Pann” din Craiova, Școala Gimnazială „Eliza Opran” din Ișalnița și Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din localitatea Cârcea.

                                       

13 februarie 2023

Dragi elevi, părinți, bunici, profesori și nu numai, miercuri, 15 februarie 2023, de Ziua Națională a Lecturii, vă așteptăm la Sala de lectură multidisciplinară, sediul central al Universității din Craiova, ora 12.00, la un „Popas literar”, să ne cunoaștem și să împărtășim impresii despre cărțile citite. Acestă activitate se desfășură în cadrul proiectului educațional județean „Cursa lecturii”, proiect organizat de Colegiul Național ”Frații Buzești”, având ca parteneri R.A.T. Craiova, Biblioteca Universității Craiova, TVR 3 Craiova, Radio Oltenia.

Proiectul „Cursa lecturii” își propune să-i provoace pe toți participanții să facă un pas unii spre ceilalți și să lege noi prietenii împrumutându-și cărțile, să le sădească sentimentul că nu citesc din obligație și să descopere plăcerea de a învăța citind, să învețe că biblioteca este acolo pentru ei, locul unde pot găsi cărți care să-i ajute să-și dezvolte gândirea critică și imaginația creatoare și din care să învețe valori morale și culturale universale.

    

14 decembrie 2022

Un brad ca la carte 🎄🎄🎄

📕Noi am împodobit bradul de Crăciun.

📗Am realizat unul din exact 2023 de cărți.

📘Bibliotecarii ne-au împrumutat cărțile📚, inginerii în construcții ne-au dat indicații, 🏗️ studenții au ales volumele, cu grijă, pe culori, dimensiuni și textură…După mai bine de 12 ore de muncă, acesta este rezultatul.